Češnjak Šaš

Ekološki uzgoj češnjaka na prirodnoj bazi na prostoru općine Šaš koji se odlikuje netaknutom prirodom i kvalitetnim proizvodom .
Saznajte višeKontaktirajte nas

O Šašu

Općina Šaš nalazi se u sastavu općine Sunja, Sisačko-moslavačka županije. Speficičnost ovog mjesta je pogodnost za bavljenje ekološkom poljoprivredom zahvaljujući netaknutom prirodom i jasno očuvanim krajobrazom. Dobra kvaliteta zemlje glavni je preduvjet za poljoprivredu kao gospodarske grane u ovom mjestu. Mjesto Šaš nalazi se na državoj cesti D 224 između grada Siska i Hrvatske Dubice i smješten je u karakterističnom posavskom podneblju smješteno uz Sunjsko polje. Područje se nalazi uz rijeku Savu te predstavlja izuzetno pogodno područje za uzgoj češnjaka / bijelog luka iz razloga što se nalazi u nizinskom području bogatom vodnim bogatstvom i umjerenom klimom.

O češnjaku

Češnjak ili često nazivani “bijeli luk” je začinska biljka koja je srodna luku. Koristi se za dodatak prehrani od davnina i služi kao jedan od najdugovječnijih biljki iz obitelji lukovke. Češnjaku su se kroz povijest pripisivala razna mistična djelovanja zahvaljujući svojoj ljekovitosti. Od toga da štiti od vampira, demona i loših duhova pa sve do prihvaćanja kao sastavnog dodatka prehrani kod drevnih civilizacija Egipta, Grčkih gradova država i Rimskog carstva. Starorimski pisac Pinije stariji navodi češnjak kao lijek za višestruke zdravstvene tegobe. (izvor)
1858. godine francuski biolog Lois Pastour na istraživanjima sa češnjakom objavljuje da bakterije ugibaju nakon tretiranja sa češnjakom. U srednjem vijeku češnjak služi za previjanje rana i za sprječavanje širanja infekcije.

Glavni ljekoviti sastojci koji se nalaze u češnjaku su vitamin C, vitamin B6, selen, magnezij, flavonoid, alicin i dialil sulfid. Ti sastojci pomažu u preventivi kod pojave bolesti koje su vezane uz negativne promjene unutar organizma. Češnjak pozitivno djeluje kroz usporavanje rasta bakterija, uništavanjem virusa, gljivica. Učinkovito pomaže kod prehlada i hunjavica, infekcija kože i crijevnih infekcija. Djeluje pozitivno na krvožilni sustav snižavanjem lošeg kolesterola i krvnog tlaka te potiče cirkulaciju.

O uzgoju

Osiguravanje tradicionalnih metoda uzgoja ove poljoprivredne kulture djeluje na urod češnjaka uz kontinuirani angažman i brigu o nasadu pomoću konvencionalnih metoda i ručnih alata, bez uporabe strojeva i umjetnih gnojiva. Za uzgoj češnjaka potrebno je dobro pripremiti zemljište kako bi nasadi bili ispravno položeni te osiguranje dovoljne količine vode za navodnjavanje usjeva.

Zrioba lukovica zahtjeva toplo i suho vrijeme. Geografska lokacija Šaša uz Lonjsko polje i uz rijeku Savu pozitivno pridonosi uzgoju ove kulture jer češnjaku više odgovaraju lakša tla. Tjekom vegetacije potrebno je njegovati nasade uz borbu protiv korova i štetočina i kvalitetno hraniti sa organskim gnojivom i kvalitetnim kompostom. Nasadi se prskaju ekološkim pripravcima dok se korov odstranjuje ručno.

Kako naručiti

Možete nas kontaktirati za narudžbu ili za dostupnost tražene količine uroda, količine su ograničene.

100% Organsko

Izvorna sorta bijelog luka / češnjaka, iznimne kvalitete uz prepoznatljivu crvenkastu boju sačinjavaju respektabilnu povrtlarsku kulturu koja je cijenjena kako u domaćim kuhinjama tako i u inozemnim. Razlika između ekološko obrađene lukovice i primjerice kineskih je u težini lukovice koja ra razliku od ekoloških teži dvostruko više (cca 100g.)

Površina u hektarima

%

Ekološka poljoprivreda

%

Pesticida

"Najbolje je kad se uzima svjež, prirodni češnjak. Posebno nakon dolaska s posla kući, i to uz ručak i večeru; po jedan veći ili dva manja režnja, što je doza dva puta po pet grama. Inače, tko je u mogućnosti, preporučujem da uzima tri puta, dakle i ujutro. I svaki put obavezno uz jelo."

Dr. Mijo Šućur

"Omne vivum ex vivo" (svako živo biće od živuće stvari)

– Louis Pasteur

"Češnjak je božanski"

Anthony Burdain

Sadnja i berba

Listopad

Jesenska sadnja

Češnjak posađen u jesen ima veću glavicu i manji broj krupnijih češnjaka.  Vrlo su otporne na suše i toleriraju kiselost zemljišta ako se provede kalcizacija. Vađenje jesenskog češnjaka provodi se u srpnju.
ožuljak

Proljetna sadnja

Proljetni sad karakterističan je po manjoj glavici ploda i više sitnih češnjaka. Proljetnu sadnju nije kasno niti posaditi u travnju. Proljetni sad se vadi u kolovozu.

Sadnja češnjaka

Berba češnjaka

Postanite kupac naših proizvoda još danas!

(Ponuda je ograničena)
Kontaktirajte nas

Češnjak Šaš

Češnjak Šaš web stranica promovira prirodan način života uz korištenje ekoloških proizvoda u prehrani.

© 2018 Cesnjaksas.

Powered by Zorland j.d.o.o.

pomoć

Kontakt

tel: 091 524 6527

email: domagoj.kuzmanic7@gmail.com